6 augustus 2023
16:00-17:40
De deuren open 30 minuten voor de aanvang
Op vraag van Klassiek in de Kapel stelde Musica Gloria een uniek programma samen waarin twee van de elf Chandos Anthems van Händel centraal staan samen met enkele gekendere werken van de grootmeester.
Toen Georg Friedrich Haendel zich in 1713 in Londen vestigde, na een verblijf van drie jaar in Italië en een korte periode als kapelmeester in Hannover, ging zijn interesse vooral uit naar de Italiaanse opera. Zijn naam was al snel gevestigd als de belangrijkste componist die in Londen actief was, zodat hij vanuit diverse hoeken opdrachten kreeg, zoals van het koninklijk hof en van vooraanstaande edellieden, die er in hun luxueuze buitenverblijven vaak ook een schare uitstekende musici op na hileden. Een van die edelen was lord Henry James Bridges, voor wie Haendel tussen 1717 en 1719 elf Engelse anthems schreef voor liturgische diensten, bekend als de ‘Chandos Anthems’ (naar de adellieke titel ‘Duke of Chandos die Bridges, zij het pas later, verkreeg). Met deze composities, gebaseerd op psalmteksten, leverde Haendel een essentiële bijdrage tot de anglicaanse kerkmuziek. Lyrische of dramatische aria’s wisselen af met intieme of briljante koordelen, naargelang van de tekstinhoud. Zo staat de uitgelaten lofzang op de Schepper The Lord is my light (HWV 255) in schril contrast met het ingetogen smeekgebed As pants the hart for cooling streams (HWV 251b). Haendel kon hier in overvloed putten uit zijn ervaring als operacomponist.
Wanneer Haendel zich vanaf de jaren ’30 steeds meer toelegde op het Engelse oratorium, vond hij een aantrekkelijke nieuwigheid uit: tijdens de pauze een orgelconcerto uitvoeren, doorgaans charmante werken, zoals het aanstekelijke orgelconcerto HWV 295, bekend als The Cuckoo and the Nightingale, waarin hij in april 1739 voor het publiek een lentesfeer opriep met imitaties van vogelgeluiden.
De invloed van de Italiaanse vioolvirtuoos Arcangelo Corelli, met wie hij in Rome had samengewerkt, is overduidelijk merkbaar in zijn solosonate voor hobo (HWV 363a) en de triosonate voor twee violen en basso continuo (HWV 392). Verfijnde lyriek in de trage delen, doorspekt met vaak gedurfde harmonische wendingen (let op het prachtige vertraagde slot van het allegro van de sonate voor twee violen), wisselt af met meer complexe contrapuntiek in de snelle bewegingen, waar de dialoog tussen de solisten centraal staat. Dat Haendel van alle markten thuis was getuigen de door de Franse muziek geïnspireerde dansen bourrée en rigaudon uit de overbekende Water Music.
Ignace Bossuyt
prof.em. musicologie, KULeuven
Programma
Over Musica Gloria
Als jong, sprankelend, Belgisch barokensemble neemt Musica Gloria een bijzondere plek in, in het oude muziek landschap. Onder de gepassioneerde leiding van Beniamino Paganini (maestro al cembalo, traverso en klavecimbel) en Nele Vertommen (barokhobo en blokfluit) hebben zij Musica Gloria de laatste jaren op de kaart weten te zetten als een barokensemble van internationaal topniveau.
Musica Gloria kreeg vele uitnodigingen voor nationale en internationale podia, waaronder Klara, BOZAR, AMUZ, MAfestival, Musica Antica, BachFest Leipzig, Mubafa, Viaggio in Italia, Festivals de Wallonie en Concertgebouw Brugge). Van stil zitten is bij het Ensemble geen sprake met als resultaat verschillende tournées en vele opnames die op o.a. YouTube en Spotify te beluisteren zijn. Er zijn inmiddels 4 cd’s uitgekomen. En uiteraard vele concerten in zowel België als daarbuiten.
MEET THE ARTISTS
sopraan
sopraan
alt / contratenor
tenor
viool
viool
altviool
cello
hobo, blokfluit, muzikale leiding
fagot, blokfuilt
claviorganum, dirigent, muzikale leiding