
Het Dissonantenkwartet van Mozart
Het Dissonantenkwartet van Mozart is één van de 6 strijkkwartetten die de componist schreef en opdroeg aan zijn leermeester en vriend, Joseph Haydn. Dat Mozart deze stukken precies aan Haydn opdroeg, had er alles mee te maken dat het Haydn was die het strijkkwartet in de toenmalige muziekwereld had geïntroduceerd. En het Dissonantenkwartet springt er, met haar atonale opening die destijds heel bevreemdend werd gevonden, terecht uit als één van de grote meesterwerken van het muzikale genie.
Meteen zette Mozart de deur open voor andere componisten om verder de grenzen van de mogelijkheden van het strijkkwartet af te speuren, iets wat Felix Mendelssohn een kleine 40 jaar later op briljante manier zou doen met zijn Strijkkwartet in a mineur, op. 13.
Het mag dan ook niet verwonderen dat het Protean Quartet precies deze twee werken koos voor dit concert.
Programma
- Wolfgang Amadeus Mozart – Strijkkwartet nr. 19 in C, opus 10 nr. 6 – “Dissonantenkwartet”
- Adagio-Allegro
- Andante cantabile in F
- Menuetto. Allegro in C (trio in c mineur)
- Allegro molto
- Felix Mendelssohn, Strijkkwartet in a mineur, opus 13
- Adagio-Allegro vivace
- Adagio non lento
- Allegretto con moto-Allegro di molto
- Presto-Adagio non lento
Protean Quartet
Het Protean Quartet werd in 2018 geboren in Bazel. Het ontleent zijn naam aan “Proteus”, de Griekse god van de zee, die op zijn beurt de oorsprong is van het zelfstandig naamwoord “proteo” als de kwaliteit van iets dat vaak van vorm, affect of mening verandert. Zo identificeert het “Protean Quartet” zichzelf met een kritische geest in permanente herziening en dialoog met de muziek, op zoek naar nieuwe ideeën en creatieve impulsen.
Gedreven door de nieuwsgierigheid en passie voor de ‘historisch geïnformeerde uitvoering’, richt het ensemble zich vooral op de herontdekking van het stilistische, retorische en technische aspect van de muzikale taal van de barok tot de klassieke en romantische periode.
Onlangs heeft het ensemble de eerste prijs gewonnen op de York International Early Music Competition 2022 (VK) en de eerste prijs op de Biagio-Marini International Competition 2020 (DE). Sinds de oprichting heeft het kwartet opgetreden op belangrijke festivals, waaronder het Oude Muziek Festival in Utrecht (NL), FIAS in Madrid (SP) en Festival de Saintes (FR).
Naast hun toewijding aan het kwartet spelen hun leden regelmatig met enkele van de belangrijkste groepen uit de barokscene, zoals onder meer Akademie für Alte Musik Berlin, Lautten Compagney en Gli Incogniti. In januari 2023 brachten ze hun debuut-cd uit bij het Spaanse label “Eudora Records”.
Urenschema
Concert
- 19:30 - 20:00
- Deuren
- 20:00 - 21:30
- Concert
