Première: Catharina

Catharina van Braganza (1638 – 1705) was de Portugese vrouw van koning Charles II van Engeland. Ze maakte het drinken van thee in Engeland populair en hield, samen met haar man, van het buitenleven. De eerste jaren van haar huwelijk liepen echter niet over rozen. Catharina was aanvankelijk geen populaire koningin vanwege haar katholicisme in het protestantse Engeland. Ze moest toelaten dat Lady Castlemaine, die reeds twee bastaardkinderen van Charles had, één van haar hofdames zou worden. Zelf bleef ze kinderloos... Mettertijd wende ze aan de ontrouw en de vele minnaressen van Charles waaronder beroemde actrices en zelfs één van haar eigen hofdames, Winifred Wells.

Hannelore Devaere (barokharp), Laura Pok (blokfluit, viola da gamba) en Marie de Roy (zang) zijn drie doorwinterde muzikantes. Ze  concerteren en geven masterclasses in binnen- en buitenland. In 2015 richtten ze Les Belles Dames Sans Merci op, een trio waarmee ze zich vooral toespitsen op de positie van de vrouw in de Kunsten. Hun onconventionele naam is gebaseerd op het gedicht “La Belle Dame Sans Merci” van John Keats uit 1819.  Met  de première van ‘Catharina’ nemen ze ons mee in het turbulente leven van Catharina van Braganza. De muziek voor deze theatervoorstelling werd gecomponeerd door Henry Purcell en tijdgenoten. Met pareltjes als ‘Fairest Isle’ en ‘When I am laid in earth’ zit je goed voor een prachtige en unieke Valentijnsavond.

Wil u uw geliefde verrassen op een originele manier? Geniet u beiden van kunst en prachtige muziek? Dan is dit première-concert een absolute aanrader.

Wanneer: vrijdag 14 februari 2020, 20u15 (deuren 19u45)

Na dit concert boden de organisatoren u, in samenwerking met kaasmeester Bartholomeus en wijnhandel La Piccola Cantina, een kaas- en wijnreceptie aan.

© Klassiek in de Kapel 2019/2020