Benefietconcert - Viri Galilaei

Dit concert vindt uitzonderlijk plaats in de
Onze-Lieve-Vrouw Ten Poel kerk 
op de Grote Markt van Tienen!


Giovanni Pierluigi da Palestrina (± 1525-1594) was de meest toon-aangevende Italiaanse  kapelmeester van de paus. Hij componeerde o.a. 105 polyfone missen, 375 motetten en 200 liederen. Zijn œuvre wordt dan ook vaak bestempeld als een van de absolute hoogtepunten van de renaissance.

Centraal in dit concert staat zijn “Missa Viri Galilaei” voor zesstemmig koor. Ze weerspiegelt het hele artistieke palet dat Palestrina beheerste! Dit werk zal door Melpomene worden afgewisseld met bijpassende motetten van prominente tijdgenoten uit de Romeinse school (o.a. Tomas Luis de Victora, Ruggiero Giovanelli) en met werken van de meer venieuwende Venetiaanse school (o.a. de Franco-Flamends componisten Orlandus Lassus en Giaches de Wert).

Het gemengd koor Melpomene werd in 1986 opgericht en staat onder de professionele leiding van Jan Melaerts, die ruime koorervaring opdeed bij o.a. het ‘Currende’ koor van Erik van Nevel en als zanger meewerkte aan vele CD-opnames, waaronder de prestigieuze Davidsfonds-reeks ‘De Vlaamse polyfonie’. Het koor, dat bestaat uit een vaste basis van 30 zangers, legt de focus grotendeels op a-capella-muziek uit de Renaissance en vroegbarok. Melpomene concerteerde tijdens diverse gast- en koorreizen in onder andere Italië, Spanje, Engeland en Litouwen.

De opbrengst van dit concert gaat naar vzw Bindkracht. Deze organisatie is gevestigd in Landen en biedt een huis aan met woon- en zorgomgeving voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking.

Wanneer: zondag 8 maart 2020, 15u (deuren: 14u30)


Tickets: informatie over tickets vind je hier


© Klassiek in de Kapel 2019/2020