Concerten

Extra concert! Woensdag 1 april, 20u15 - J.S. Bach, G. Gezelle en kinderen GEANNULEERD

foto Hubert

Wat gebeurt wanneer acteur Hubert Damen en pianist Jan Michiels de handen in elkaar slaan en samen grootmeesters uit hun vakgebied brengen? Dan laten ze grote componisten als Johann Sebastian Bach en Béla Bartók in dialoog treden met grote dichters als Guido Gezelle en Paul van Ostaijen.

Jan Michiels verklankt de meerstemmigheid, expressie en kleur van de componisten, Hubert Damen verwoordt de manier waarop de dichters hun persoonlijke en zintuiglijke ervaringen boven de rationaliteit plaatsen.
(Meer lezen…)Donderdag 30 april, 20u15 - Pieter Brueghel

Pieter Brueghel is één van de de meest boeiende schilders uit de 16e eeuwse Lage Landen. Zijn schilderijen zijn niet alleen uniek vanuit een kunsthistorisch perspectief  maar zijn ook een waardevolle bron van informatie over het dagelijkse leven in Brueghel’s wereld.
Het gezelschap Utopia eert de vermaarde kunstenaar met een sfeervol portret geschilderd met muziek van zijn tijdgenoten.
(Meer lezen…)


Zondag 17 mei, 11u - Première: Le Grand Tour

Voor welgestelden was het in de 18e eeuw gebruikelijk om een grand tour door Europa te maken: een cultuurreis langs een aantal grote steden om heden en verleden ter plekke te bestuderen en te ervaren.
Het gloednieuwe programma van Lunet gaat bij ons in première en maakt een muzikale rondreis langs o.a. London, Parijs, Venetië, Hamburg en Leipzig in de 17e en 18e eeuw met muziek van o.a. William Byrd, Henry Purcell, Antonio Vivaldi, Georg Philipp Telemann en Johann Sebastian Bach.
(Meer lezen…)


U kan het programma ook in onze online programmabrochure raadplegen.Deze concerten vonden reeds plaats:


Vrijdag 20 september, 20u15 - De geboorte van de barok

Speciaal voor het openingsconcert van ‘Klassiek in de Kapel’ kwam het ensemble Roma Opera Omnia naar België. Met zang, fluit, percussie en theorbe namen zij ons mee op een reis doorheen het Europa uit de tijd van Monteverdi, naar de geboorte van de Barokmuziek.
(Meer lezen…)


Vrijdag 4 oktober, 20u15 - Debussy, Schumann & Prokovief

Wie in mei de Koningin Elisabeth-wedstrijd voor viool heeft gevolgd, kon niet om haar heen: Sylvia Huang was onze Belgische trots en één van de twaalf finalisten. Ze won zowel de Canvas-Klaraprijs en de Prix Musiq’3.
Samen met 3 collega’s vormt ze het GoYa String Quartet Amsterdam, en brengt ze ons een beroerend programma met strijkkwartetten van Debussy, Schumann en Prokovief.
(Meer lezen…)


Vrijdag 25 oktober, 20u15 - Modern Minimalistic Music

Met MMM -Modern Minimalistic Music- brengt het Ataneres Ensemble een mix van muziek en videobeelden van videografe Karen De Meyer. 
De beelden vertellen het verhaal van de 20ste eeuw, elk op hun eigen specifieke manier. En ook de muziek, met componisten als Satie, de onnavolgbare Glass en Klara-favoriet Pärt, is 20e eeuws.
(Meer lezen…)Zaterdag 16 november, 20u15 - Ode aan de viool

Misschien hebben we het aan Johann Sebastian Bach te danken dat de viool in de klassieke muziek zo een prominente rol speelt. Hij toonde alvast aan dat dit instrument zowel geschikt is in ensembles én als solo instrument, zonder begeleiding. 
Hiermee inspireerde hij vele andere componisten, onder wie de Belgische violist en componist Eugène Ysaÿe. Het zijn meteen 2 van de 4 compo-nisten die op het programma staan van een bijzondere avond, waarop violiste Clara Evens een ode brengt aan de viool.
(Meer lezen…)
Zaterdag 14 december, 20u15 - Schubertiade voor 4 handen

Het vierhandig samenspel behoort tot één van de meest delicate genres in de kamermuziek. Het vereist een absolute eensgezindheid qua toucher, timing, emoties en interpretatie tout court.
Jan Vermeulen en Veerle Peeters zijn al meer dan twintig jaar elkaars compagnon de route. De zoektocht naar een tweede paar handen voor de opname van het vierhandig klavierwerk van Schubert, bezorgde Vermeulen dus niet al te veel hoofdbrekens.
Tijdens dit concert laten zij ons proeven van de muziek van Schubert op een originele Tröndlin pianoforte van 1825 uit Leipzig.


Zaterdag 18 januari, 20u15 - Weense weemoed en virtuoos vertoon

Wat hebben het Klarinetkwintet in A van Mozart en het Gran Quintetto van von Weber met elkaar gemeen? Beiden werden gecomponeerd met een specifieke klarinettist in gedachte. Voor Mozart was dat Stadler en voor von Weber diens boezemvriend Bärmann. 
Roeland Hendrikx is één van de meets toonaangevende Belgische klarinettisten van het moment. In 2015 richtte hij zijn eigen kamermuziekensemble op, dat zich toespitst op het rijke repertoire voor klarinet, piano en strijkers. Het ensemble heeft slechts één doel voor ogen: het publiek in vervoering brengen en een memorabele luisterervaring bezorgen.
(Meer lezen…)


Vrijdag 14 februari, 20u15 - Première: Catharina

‘Les Belles Dames Sans Merci’ is een trio dat zich, aan de hand van muziek en beeld, vooral toespitst op de positie van de vrouw in de Kunsten door de eeuwen heen.
Met de première van “Catharina” nemen ze ons mee in het turbulente leven van Catharina van Braganza, de Portugese echtgenote van koning Charles II van Engeland. De muziek dateert uit de tijd van Catharina en werd gecomponeerd door Henry Purcell en tijdgenoten. Pareltjes als ‘Fairest Isle’ en ‘When I am laid in earth’ zorgen voor een unieke Valentijnsavond.
(Meer lezen…)


Zondag 8 maart, 15u - Benefietconcert: Viri Galilaei

Da Palestrina was één van de meest toonaangevende kapelmeesters aan het pauselijke hog van de 16e eeuw. Zijn oeuvre wordt dan ook beschouwd als één van de hoogtepunten van de renaissancemuziek. 
Het koor Melpomene brengt ons zijn ‘Missa Viri Galilaei’, afgewisseld met bijpassende motetten van enkele tijdgenoten van da Palestrina.
(Meer lezen…)

© Klassiek in de Kapel 2019/2020